Меню сайту

Форма входу

Головна

Реєстрація

Вхід
Вітаю Вас Гість | RSS


Козіївський дошкільний навчальний заклад ( ясла – садок )


Понеділок, 28.05.2018, 02:04

Лікар радить, інформує, консультує(осінь2016)

Увага  кишкова інфекція!

Кишкові інфекції – група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання. До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. Кишкові інфекції поширені повсюдно навіть у розвинутих країнах, характеризуються високим рівнем захворюваності. Це одні з найчастіших інфекційних хвороб у дітей. Для кишкових інфекцій характерна літньо - осіння сезонність, саме в цей період відбувається ріст захворюваності. Це пов’язано з активізацією шляхів передачі інфекції, зі сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі, зі змінами в організмі людини, які відбуваються у літньо-осінній період, а саме зниження його реактивності під впливом сонячного випромінювання, відпочинок в природних умовах, зниженням кислотності шлункового соку. Збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально - орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі є м’ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи. Джерелом інфекції може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий „носій”. Носії становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються готуванням страв, будучи хворими працюють на об’єктах громадського харчування, на підприємствах, що займаються виготовленням продуктів харчування. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб. Згідно даних епідеміологічного анамнезу, хворі пов’язують захворювання на кишкові інфекції з вживанням продуктів харчування які були придбані на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів які пройшли недостатню термічну обробку. Більшість спалахів захворювання виникає внаслідок недотриманя санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях. Враховуючи те, що влітку зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції, для попередження захворювання можна порадити:  перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалету;  не вживати м’ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб;  не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;  не допускати споживання продуктів та напоїв з протермінованим терміном зберігання;  не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;  не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;  при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки), для миття посуду і рук використовувати кип’ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з грунтом та піском;  зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;  при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;  при подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти що потребують охолодження при зберіганні);  на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, багатокомпонентні страви). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом. У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів, необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням! При груповому відпочинку, хворого з шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших людей до прибуття лікаря.

 

 
 
 
 
 

Хочете мати здорову дитину? Ми вам допоможемо

Діагностика порушень постави і сколіозів у дошкільників

 

 Постава – це положення, в якому людина стоячи, сидячи або лежачи утримує своє тіло. Правильна постава зазвичай свідчить про хороше здоров’я і високу фізичну активність людини. Діти з правильною поставою добре розвиваються як фізично, так і психічно, рухаються легко та вільно, їхні внутрішні органи перебувають у правильному фізіологічному положенні і працюють в оптимальному режимі. Як правило, такі діти активні, рідко хворіють. Якщо ж спина викривлена, то затискаються нервові закінчення, що може викликати головний біль, порушення кровообігу, болі у шиї та багато інших неприємних симптомів. І це не дивно, адже правильна постава виконує багато функцій, і її викривлення призводить до погіршення загального стану організму. 
Порушення постави, сколіози впливають на розвиток і функціонування серця, легенів, вегетативної нервової системи, печінки, нирок, кістково-м’язового апарату. До 90% дітей шкільного віку мають різні функціональні та органічні порушення постави. Такі діти швидко втомлюються, у них нестійка увага, рухи недостатньо координовані, вони менш рухливі. Діти частіше хворіють на респіраторні, інфекційні захворювання. Вчителі часто звільняються таких дітей від занять фізкультурою, а малорухливий спосіб життя призводить до поглиблення цієї проблеми.

Візуальна діагностика

Тому дуже важливо вчасно помітити порушення постави у дитини. З цією метою варто систематично проводити профілактичні огляди дітей дошкільного віку. Є декілька ознак, за якими можна протестувати дитину в домашніх умовах або в умовах дошкільного навчального закладу щодо порушень постави та сколіозу:
- уважно огляньте дитину щодо того, чи є у неї видимі деформації скелета;
- огляньте спину у двох положеннях: коли дитина лежить, спина рівна, а коли встає – викривлена, або одне плече нижче за інше;
- погляньте на дитину у положенні стоячи - чи однакові праве і ліве «віконця» (відстань від опущеної вздовж тулуба руки до самого тулуба);
- знайдіть у основі шиї сьомий шийний хребець (він виступає найбільше). Візьміть висок (довгу нитку з прив’язаним до неї вантажником) і, поклавши його до сьомого хребця, перевірте: якщо нитка і далі між сідничними складками – все гаразд. Якщо є деформація, нитка, як правило, проходить поза сідничними складками;
- попросіть дитину нахилитися вниз і подивіться ззаду на спину, чи не виступає одна з лопаток і чи не формується реберний горб.

Якщо ви помітили одну з описаних вище ознак неправильної постави, рекомендуємо звернутися до спеціаліста для більш детального огляду. Адже для своєчасного виявлення сколіозів і порушень по стави велике значення має якісне професійне обстеження.

 

 

Рекомендації батькам 

щодо формування правильної постави у дітей 

 

Ми багато чуємо про правильну поставу, про те, наскільки важливо стежити за нею, як це гарно і корисно. Що ж потрібно робити для її підтримання у гарній формі? Як навчити дітей піклуватися про свою спину? 
Для цього ми рекомендуємо батькам: 
- своїм прикладом постійно показувати дитині, як потрібно правильно ходити і стояти; 

- слідкувати за тим, чи правильно дитина ходить;

  • великий палець ноги має бути направлений уперед; 
  • внутрішні поверхні стоп під час ходьби мають перебувати близько одна від одної, а коліна не повинні стикатися; 
  • руки не повинні «бовтатися» із боку в бік, права рука має рухатися вперед одночасно з лівою ногою, а ліва рука – з правою ногою; 

- постійно слідкувати за поставою дитини в положенні сидячи – спина дитини менше стомлюватиметься, якщо вона опиратиметься на спинку стільця, а ноги стоятимуть на підлозі або на підставці усією стопою; 
- залучати дитину до фізичної культури, спорту, забезпечувати різні навантаження на м’язи з метою їх тренування, адже слабкі м’язи погано утримують скелет; 
- забезпечити дитині повноцінне харчування, яке сприятиме нормальному розвитку мускулатури і скелета дитини, яка росте; 
- враховувати, що на формування постави впливають звички повсякденного життя – манера стояти, ходити, сидіти за обіднім столом, під час перегляду телевізійних передач, тому потрібно попереджати формування звичок, які можуть згубно вплинути на поставу; 
- слідкувати, щоб дитина носила сумку чи портфель то на правому, то на лівому плечі. Це попередить викривлення хребта, плечі будуть рівними, постава – правильною.

 

Харчування дітей вдома 

після перебування їх в ДНЗ 

Повноцінне й правильно організоване харчування вдома має велике значення для розвитку дитини. їжа є 

 

джерелом енергії, необхідної для діяльності всіх органів і систем і „будівним матеріалом”, зростаючого покоління. 
Багато батьків прагнуть вдома доповнити харчування дітей жирною і солодкою стравою, а також нагодувати перед сном повним домашнім обідом. Це не приносить дитині користі. В дитячому закладі діти отримують достатнє кількість білків, жирів і вуглеводів. Тому батькам необхідно кожного дня продивлятися меню і відповідно доповнювати вечерю дітей продуктами особливо багатими білками – молоком, творогом, рибою, яйцями, сиром, якщо їх не було в меню. Самим цінним джерелом білка в дитячому харчуванні є творог. Батькам необхідно потурбуватися про те, щоб творог і блюда з нього готувались дитині на вечір частіше. 
Якщо в цей день в дитячому закладі не давали яйця, їх можна дати на вечерю. Яйце можна поєднати з картоплею, зеленим горошком, вінегретом. 
В окремі дні дітям можна дати рибне блюдо, так як білки риби легше і швидше переварюються в порівнянні з м’ясом. Корисний мед. Мед з молоком підвищує гемоглобін. В домашню вечерю обов’язково потрібно включати фрукти, овочі і соки. Це можуть бути морквяний, томатний соки, які дають перед вечерею, яблука або інші фрукти, солодкі соки – виноградний, сливовий, яблучний – після вечері. 
Морква – багате джерело каротину, який в організмі перетворюється на вітамін А. Морква повинна бути в харчуванні дитини кожного дня, особливо в зимово – весняний період. 
Для того, щоб урізноманітнити харчування дітей у вихідні дні, батькам потрібно слідкувати за меню дитячого закладу на протязі тижня і вдома готувати інші блюда, які б доповнювали меню ДНЗ.

 

 

Чому дитина часто хворіє?

Вважається, що дитина часто хворіє, якщо:

- у віці до 1 року дитя хворіє на гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) 4 і більше разів на рік;

- у віці від 1 до 3 років - 6 і більше ГРЗ на рік;

- у віці від 3 до 5 років - 5 і більше ГРЗ на рік;

- у віці старше 5 років - 4 і більше ГРЗ на рік.

Інколи дитина хворіє не лише часто, але й тривалий час - 10-14 днів, а інколи понад два тижні.

Гострі респіраторні захворювання проявляються нежитем, кашлем, почервонінням горла, загальною слабкістю, підвищенням температури.

Діти, які часто хворіють, зазвичай, постійно підкашлюють, наявні виділення з носа, а температура може бути нормальною.

Якщо ж у дитини за відсутності симптомів гострого респіраторного захворювання постійно тримається підвищена температура - це може бути ознакою хронічного зараження, дитину обов'язково треба обстежити.

Якщо дитина часто або тривалий час хворіє, це означає, що в неї ос­лаблений імунітет. Імунітет послаб­люється через різні чинники:

  • ще до народження дитини;
  • у грудному віці;
  • дисбактеріоз кишківника, гіповітаміноз, рахіт;
  • важкі захворювання;
  • тривалий прийом ліків;
  • хронічні захворювання;
  • глисти;
  • вроджені імунодефічитні стани;
  • незбалансоване харчування;
  • застійне, забруднене повітря.

До ослаблення імунітету дитини може призвести, якщо вона рідко перебуватиме на свіжому повітрі; тривалий час перебуватиме у примі­щенні, яке погано провітрюється; вестиме малорухомий спосіб життя; дихатиме повітрям, забрудненим тютюновим димом (якщо палять батьки чи інші дорослі у родині).
Якщо дитина часто хворіє, по­трібно починати загальнозміцнювальні профілактичні заходи. Необхідно вилі­кувати хронічні захворювання, особливо патологію лор-органів: хронічні тонзиліти, синусити (гай­морит, фронтит), аденоїди.Батькам дітей, які часто хворі­ють, потрібно звернутися до лікаря- педіатра, гастроентеролога, імуно­лога.

Загальнозміцнювальною дією на організм є загартовування.  Загартовування потрібно робити постійно, і якщо з якихось причин процедури були перервані, відновлювати їх потрібно із самого початку. Тільки якщо дотримувати­ся усіх цих правил, матимемо пози­тивний результат, а саме - підви­щиться імунітет організму.

Дитя може часто і тривалий час хворіти, якщо в харчовому раціоні дитини не вистачає вітамінів або харчування - незбалансоване (на­приклад, їжа містить велику кіль­кість вуглеводів, але мало білків та жирів). Важливо налагодити зба­лансоване харчування. Для нор­мальної роботи імунної системи не­обхідно, щоб у харчуванні дитини були присутні білки й жири тварин­ного походження (молочні й кисло­молочні продукти, м'ясо, риба), ві­таміни, основним джерелом яких є овочі й фрукти. Влітку дітям старше 5 місяців дуже корисні свіжі, терміч­но не оброблені фрукти, ягоди, со­ки. Вони містять велику кількість ві­тамінів, а після термічної обробки або консервування кількість вітамі­нів набагато                                                                                                                       

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Підготувала медична сестра 

 

 

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ

щодо запобігання захворюваності на грип та інші ГРВЗ

 

1.     Під час високого ризику захворювання на ГРВЗ не відвідуйте місця, де можливе велике скупчення людей.

2.     За можливості зведіть до мінімуму поїздки у громадському транспорті (автобуси, тро­лейбуси, метро тощо).

3.     Остерігайтеся близького контакту з людьми, які мають симптоми грипу або інших ГРВЗ.

4.     Часто мийте руки з милом. Якщо немає такої можливості, використовуйте спеціальні алкогольвмісні засоби для оброблення та знезараження рук.

5.     Не торкайтесь слизових оболонок очей, носа, рота немитими руками.

6.     При чханні та кашлі прикривайте рот одноразовою хустинкою. Забезпечте дитину такими хустинками.

7.     Часто провітрюйте приміщення вдома та на роботі.

8.     Уникайте поцілунків, обійм, рукостискань тощо.

9.     Не допускайте переохолодження або перегрівання організму.

10. Змащуйте слизові оболонки носа оксоліновою маззю.

11. Проводьте щоденне вологе прибирання кімнат.

12. Організовуйте собі та дитині повноцінне, вітаманізоване харчування з достатньою кількістю природних джерел вітаміну С (свіжі овочі та фрукти) та фітонцидів (часник, цибуля, імбир тощо).

13. При погіршенні самопочуття залишайтеся вдома, не займайтеся самолікуванням — ви­кличте лікаря для обстеження та призначення ефективного лікування.

14. При появі ускладнень захворювання на грип у вас чи вашої дитини не зволікайте. Орга­нізуйте госпіталізацію з метою отримання кваліфікованої допомоги медиків.

 

 

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2018 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz